Η Τροφή σου είναι το Φάρμακο σου

Γιατί αρρωσταίνουμε; Υπάρχει πραγματική θεραπεία; Μπορούμε να ζήσουμε υγιείς;!

Ερωτήσεις που φαίνονται κάπως παράξενες στην σημερινή εποχή…

Θα δούμε και θα μάθουμε μέσα από αυτήν την σελίδα, πως πραγματικά μπορεί ο καθένας μας να είναι υγιής και να μπορέσει να ζήσει την ζωή που επιθυμεί!
Αυτές οι προσωπικές απορίες με έφεραν στο βιβλίο «Η άγνοια σκοτώνει» του Φρίξου Χατζηνικολάου το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα.
Με απλή γλώσσα αναλύει ότι χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τι πραγματικά μας βοηθάει για να είμαστε υγειής!
Εδώ θα βρείτε συμβουλές οι οποίες θα αλλάξουν την ζωή σας προς το καλύτερο και εμπειρίες άλλων ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν την φυσικοθεραπεία για να λύσουν οριστικά τα προβλήματα υγείας τους.

Κοντινή φωτογραφία μέλισσας

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο αυτό

Παρατηρούμε συχνά, σε μια οικογένεια με τρία παιδιά, να αρρωσταίνει το ένα πολύ συχνότερα από τα άλλα. Ακούμε τότε να λέει ο γιατρός ή οι γονείς, ότι το παιδί αυτό έχει ίωση. Φαντάζομαι πως όλοι, λίγο-πολύ, ξέρουν τι σημαίνει ίωση. Είναι η προσβολή ενός ατόμου από κάποιο βλαβερό ιό. Μπαίνει, λοιπόν ο ιός αυτός στον οργανισμό του παιδιού που προανέφερα, το καταβάλει, του δημιουργεί πυρετό και όλα τα άλλα γνωστά συμπτώματα. Τι γίνεται όμως με τα άλλα δύο παιδιά; Γιατί αυτά δεν προσβλήθηκαν;

Άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό ότι τα μικρόβια είναι κολλητικά. Τι να συμβαίνει άραγε;

Το μικρόβιο είναι όπως ακριβώς το κουνούπι. Το κουνούπι ζει κοντά στα έλη και καθίζει εκεί που τα νερά είναι στάσιμα και βρώμικα. Αντίθετα αποφεύγει να πλησιάσει το τρεχούμενο και καθαρό νερό. Το μικρόβιο συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάθεται και αυτό στο βρώμικο αίμα των ανθρώπων που είναι φορτωμένο με τοξίνες, βρωμιές και λίπη εξαιτίας της κακής διατροφής ή του μολυσμένου περιβάλλοντος. Στο αίμα, όμως, που είναι καθαρό, όπως το τρεχούμενο νερό του ποταμού, τα μικρόβια δεν μπορούν να ζήσουν, γιατί δεν βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες να τραφούν και να αυξηθούν. Τώρα βέβαια προκύπτει εύλογα το ερώτημα: αφού και τα τρία παιδιά ανήκαν στην ίδια οικογένεια, διατρέφονταν με τον ίδιο τρόπο και ζουν κάτω από τις ίδιες περιβαλλοντολογικές συνθήκες, που βρίσκεται η διαφοροποίηση; Γιατί τοξινώνεται και είναι περισσότερο ευπρόσβλητο το αίμα του ενός από τα τρία παιδιά;

Όσο εύλογη είναι η ερώτηση, τόσο εύλογη είναι και η απάντηση.

Οι λόγοι για την τοξίνωση του οργανισμού είναι γενικά δύο, οι ενδογενείς και οι εξωγενείς.

Οι ενδογενείς παράγοντες είναι η κληρονομικότητα κυρίως και η φυσική κατάσταση στην οποία διατηρούμε το σώμα μας. Εξωγενείς παράγοντες είναι βασικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και οι διάφορες επιδράσεις του.

Έτσι ενώ τα τρία παιδιά δέχονται τις ίδιες εξωγενείς επιδράσεις, διαφέρουν σημαντικά ως προς την κληρονομικότητα και τον τρόπο με τον οποίο διατρέφονται.

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που διαφοροποιεί τον ένα οργανισμό από τον άλλο. Έτσι ενώ και τα τρία παιδιά γεννήθηκαν από τους ίδιους γονείς, ποικίλουν στον χρόνο σύλληψης και στη σωματική ή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας κατά την διάρκεια της κυοφορίας. (Από αυτήν την παρατήρηση βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα υγιή ή μη κύτταρα των γονέων παίζουν τον βασικότερο ρόλο για την σωστή ανάπτυξη ενός οργανισμού).

Ο λόγος λοιπόν, που το ένα από τα τρία παιδιά αρρωσταίνει συχνότερα, είναι ότι κατά την διάρκεια της σύλληψης ή της κυοφορίας, τα κύτταρα των γονέων είχαν κάποιο πρόβλημα το οποίο μεταφέρθηκε στο έμβρυο (τοξίνωση από κακή διατροφή, αλκοόλ, τσιγάρο, μολυσμένο περιβάλλον, ή κακή ψυχολογική διάθεση κτλ)
Το πρόβλημα αυτό μεταφέρεται κληρονομικά στο παιδί και εκδηλώνεται με ένα εξασθενημένο αμυντικό σύστημα, γεγονός που το κάνει ευπρόσβλητο στα διάφορα μικρόβια.

Ο παράγοντας της κληρονομικότητας τώρα ενισχύεται ή αποδυναμώνει ανάλογα με τα καύσιμα που θα βάλουμε στον οργανισμό.

Ένα προβληματικό αμυντικό σύστημα, ενισχύεται με την διατροφή, ενώ αντίθετα γίνεται ακόμα πιο προβληματικό αν η διατροφή που του παρέχουμε είναι τοξινωτική και ακατάλληλη.

Αν πάλι το αμυντικό σύστημα τυχαίνει να δουλεύει καλά, τότε η σωστή διατροφή δημιουργεί ένα πολύ ανθεκτικό οργανισμό, ενώ η κακή διατροφή τα υποσκάπτει σιγά και σταθερά και είναι πιθανόν το άτομο να παρουσιάσει προβλήματα πολλά χρόνια αργότερα.

Ας προχωρήσουμε όμως στο παράδειγμα μας για να κάνουμε τα πράγματα πιο κατανοητά. Σύμφωνα με τους κανόνες της Υγιεινής Διατροφής, το φρούτο δεν τρώγεται ποτέ μετά το φαγητό. Κυρίως τρώγεται το πρωί ή το απόγευμα, όταν το στομάχι είναι άδειο, γιατί γίνεται καλύτερη και ταχύτερη αφομοίωση των βιταμινών που περιέχει από τον οργανισμό.

Στην οικογένεια που ανέφερα, οι γονείς που δεν έχουν σχέση με την υγιεινή διατροφή επιμένουν ώστε τα παιδιά τους να τρώνε το φρούτο μετά το φαγητό, όπως συνηθίζεται. Τα δύο παιδιά αρνούνται πεισματικά, ίσως όχι γιατί γνωρίζουν, μα κυρίως από ένστικτο. Το τρίτο παιδί, αυτό που αρρωσταίνει, το τρώει αμέσως για να υπακούσει στους γονείς του ή γιατί και του ίδιου του αρέσει. Με αυτή την συνήθεια λοιπόν, επειδή τυχαίνει το αμυντικό του σύστημα να μην είναι τόσο καλό όσο των άλλων παιδιών, υποσκάπτεται ακόμα περισσότερο. Αν όμως το παιδί αυτό έτρωγε τα φρούτα του με άδειο το στομάχι, το αμυντικό του σύστημα θα ενισχυόταν από τις βιταμίνες που θα απορροφούσε ο οργανισμός με μεγαλύτερη ευκολία.

Η περίπτωση με τα φρούτα είναι μόνο ένα μικρό ενδεικτικό παράδειγμα για το πως συμβάλλει ή όχι η διατροφή στην τοξίνωση του οργανισμού.

Και ερχόμαστε τώρα στους εξωγενείς παράγοντες, βασικότερος από τους οποίους είμαι το περιβάλλον. Αμερικανοί επιστήμονες απέδειξαν πόσο επηρεάζει την ανάπτυξη και εξάπλωση των μικροβίων το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρεθούν με το εξής πείραμα: πήραν ένα αβλαβές μικρόβιο που ζει στο παχύ έντερο κάθε ανθρώπου και το τοποθέτησαν σε ένα τοξικό περιβάλλον. Έκπληκτοι είδαν ότι αυτό μετατράπηκε σε ένα μικρόβιο της πνευμονίας, της διφθερίτιδας, του τύφου, έγινε δηλαδή ένα πολύ επικίνδυνο και κολλητικό μικρόβιο. Το πείραμα συνεχίστηκε και ανάποδα, έβαλαν αυτό το μικρόβιο μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον και πάλι έκπληκτοι είδαν το βλαβερό αυτό μικρόβιο να μεταμορφώνεται σε ένα αβλαβές.

Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι δεν φταίνε τα μικρόβια για τις αρρώστιες. Φταίει η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ανθρώπινο σώμα αφ’ ενός και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει αφ’ ετέρου. Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι χιλιάδες μικρόβια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Το γάλα, τα χόρτα μπορούμε να τα βράσουμε και να σκοτώσουμε τα μικρόβια. Τι γίνεται όμως με τον αέρα; Πρέπει να τον βράσουμε για να σκοτώσουμε όλα τα μικρόβια που κυκλοφορούν μέσα του;

Επειδή όμως δεν μπορούμε να βράσουμε τον αέρα, ούτε να ζήσουμε σε καραντίνα, χιλιάδες επιστήμονες αναλώνονται μέσα στα λευκά τους εργαστήρια κυνηγώντας τα μικρόβια, κάνουν χιλιάδες αναλύσεις για να βρουν το τάδε φάρμακο που θα καταπολεμήσει το τάδε μικρόβιο. Καταναλώνοντας αμέτρητα χρήματα, ώρες έρευνας, κόπος και μόχθος.

Όμως αγνοούν το βασικότερο πράγμα. Ότι αν το σώμα είναι καλά συντηρημένο και το αίμα που κυλά μέσα είναι καθαρό, τα μικρόβια έρχονται και παρέρχονται. Και εδώ μπαίνει άλλο ένα ερώτημα. Άραγε το κάνουν από άγνοια ή σκόπιμα εθελοτυφλούν;

Λάθος σκέψεις – Σωστές προτάσεις

Συχνά ακούμε από πολλούς ανθρώπους να λένε ότι κάποιος πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων ενώ ήταν μανιώδης καπνιστής, έτρωγε άφθονο κρέας και έπινε πολύ ποτό. Δεν τον βασάνιζε καμμιά αρρώστια. Απλά πέθανε από βαθιά γηρατειά. Οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες και οφείλονται στο γεγονός που εξηγήσαμε πιο πάνω. Ότι δηλαδή ο οργανισμός αυτού του ανθρώπου ήταν περισσότερο ανθεκτικός στα μικρόβια.αποτελούν ωστόσο δυνατό επιχείρημα αυτών που προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι καλά κάνουν και τρώνε, πίνουν και καπνίζουν ανεξέλεγκτα, όπως ακριβώς έκανε ο παππούς τους. Αναρωτήθηκαν όμως ποτέ αυτοί οι άνθρωποι τι θα συνέβαινε αν ο παππούς τους δεν κάπνιζε; Πόσα χρόνια θα μπορούσε να ζήσει άραγε;

Μερικές φορές ακούμε κάποιους να λένε “μα εγώ τρώγω σωστά, γιατί αρρωσταίνω; Τρώγω σπάνια κρέας, τρώγω φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς. Αν ρωτήσεις όμως αυτό το άτομο να περιγράψει λεπτομερώς πως τρώει, ίσως διαπιστώσεις και εσύ και αυτός ότι κάθε άλλο παρά υγιεινή διατροφή κάνει.. Μπορεί δηλαδή να τρώει ξηρούς καρπούς ψημένους και με αλάτι, να τρώει λαχανικά τσιγαριστά, να καίει το λάδι στο κάθε φαγητό, να πίνει γάλα και να βουτάει μέσα ψωμί και άλλα πολλά.

Υγιεινή διατροφή λοιπόν δεν σημαίνει όνο σωστή ποιότητα τροφής. Σημαίνει σωστός συνδυασμός τροφών, σωστός τρόπος μαγειρέματος. Δεν μπορούμε δηλαδή να τρώμε πατάτες και κρέας μαζί, ούτε αυγά με τυρί. Ούτε μπορείς να καυχιέσαι ότι τρως πολύ λάδι, αν το τηγανίζεις ή το τσιγαρίζεις. Το λάδι αντίθετα πρέπει να προστίθεται ωμό στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος.

Άλλοι σοβαροί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανθρώπινη υγεία  είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις βιταμίνες και ειδικά την βιταμίνη C που δυναμώνει το αμυντικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι στα μικρόβια. Γι αυτό παρατηρούμε ότι οι καπνιστές αρρωσταίνουν από γρίπη πιο συχνά από τους άλλους την περίοδο του χειμώνα. Το αλκοόλ και αυτό με την σιερά του αποδυναμώνει το συκώτι, αυτόν τον αδένα που συντελεί τόσο στην καθαριότητα του αίματος.

Η εποχή μας κυριολεκτικά βομβαρδίζεται  από αρρώστιες, μόλυνση, εξαφάνιση ειδών, άγχος και από ένα σωρό άλλα προβλήματα. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε, αν φυσικά αγαπάμε τα παιδιά μας, είναι η διατροφή. Πολλοί γονείς λόγο έλλειψης χρόνου, καλύπτουν την πείνα των παιδιών τους με “λαχταριστά” σουβλάκια και χάμπουργκερ και άλλοι μαγειρεύουν το Σαββατοκύριακο 5 είδη φαγητών, τα βάζουν στην κατάψυξη και τρώνε κάθε μέρα “ολόφρεσκο” φαγητό. Όμως υπάρχει λύση.

Το να τρέφεσαι υγιεινά δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε δαπανηρό. Αντίθετα τα φαγητά προετοιμάζονται γρήγορα, είναι πιο νόστιμα και δεν προκαλούν ερεθισμούς στο στομάχι και κατ΄ επέκταση σε όλο το πεπτικό σύστημα.

Παραθέτω τώρα μερικές γενικές οδηγίες σχετικά με την διατροφή:

  1. Τρώτε κάθε τρεις (3) ή τέσσερις (4) ώρες. (Αφήνετε το στομάχι σας να ξεκουράζεται, γιατί αν το φορτώνετε πριν να χωνέψει, είναι σαν να σταματάτε το πλυντήριο την ώρα που έχει μισοπλύνει τα άσπρα και πετάτε μέσα χρωματιστά. Ξέρετε τι θα πάθουν και τα ρούχα και το πλυντήριο!
  2. Μασάτε καλά το φαγητό σας (όσο πιο πολύ μασάτε, τόσο πιο πολύ δυναμώνουν τα δόντια και τα ούλα, τόσο πιο λίγο κουράζεται το στομάχι, αφού του προσφέρετε λιωμένη τροφή και μάλιστα ανακατεμένη με σάλιο που βοηθάει στην πέψη).
  3. Κάνετε σωστούς συνδυασμούς τροφών.
  4. Μαγειρεύετε με κλειστή κατσαρόλα και με σιγανή φωτιά. Μαζί με τους ατμούς φεύγουν και οι βιταμίνες και όλα τα χρήσιμα συστατικά των τροφών και ειδικά των λαχανικών. Αποφεύγετε το τηγάνισμα και το τσιγάρισμα. Όταν ρίχνεται το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, το φαΐ γίνεται πιο εύπεπτο και πιο νόστιμο. Αποφεύγετε όσπρια με κόκκινη σάλτσα. Προτιμήστε τα νερόβραστα με μπόλικο λαδολέμονο και μπόλικα ωμά λαχανικά για γαρνίρισμα.
  5. Τρώτε άφθονα λαχανικά, κυρίως ωμά με τα γεύματα σας. Τα λαχανικά, όπως άλλωστε και όλες οι τροφές, περιέχουν το δικό τους αλάτι. Έτσι άδικα ρίχνετε τόσο αλάτι πάνω από το φαγητό σας. Αν σας είναι αναγκαίο, χρησιμοποιείτε άφθονο μαϊντανό και σέλινο που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αν εφαρμόσετε αυτούς τους κανόνες, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την φυσιοθεραπεία και σίγουρα προς ένα καλύτερο τρόπο ζωής. 

Σε λίγες μέρες το βιβλίο αυτό θα το βρείτε και εδώ σε ηλεκτρονική έκδοση, όπως και το νέο βιβλίο που ετοιμάζει ο Φρίξος Χατζηνικολάου για την υγεία αλλά και για την καλλιέργεια του νου.